Voorleesexamen

Voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van VCA examenvragen bestaat de mogelijkheid te kiezen voor de optie van een voorleesexamen. Dit kan handig zijn voor mensen met dyslexie of allochtone Nederlanders die de Nederlandse taal nog niet goed kunnen lezen. De mogelijkheid van een voorleesexamen bestaat overigens alleen voor het examen Basisveiligheid VCA. Bij ons kun je op twee plekken in Nederland, in Arnhem en Zwijndrecht, kiezen voor een voorleesexamen. De voorleesexamens vinden altijd in de middag plaats en er geldt een toeslag op de kosten van een gewoon VCA examen. Het voorleesexamen in Zwijndrecht maak je met een computer. Dit heeft als voordeel dat je direct na afloop de voorlopige uitslag krijgt.

Je direct aanmelden voor een voorleesexamen in Arnhem of Zwijndrecht kan hier!

Hoe werkt een voorleesexamen?

De mogelijkheid van een voorleesexamen bestaat sinds 1 januari 2007 enkel nog voor het examen Basisveiligheid. Voor het examen VOL VCA kan dus niet gekozen worden voor een voorleesexamen. De gedachte hierachter is dat een leidinggevende een aanzienlijk grotere verantwoordelijkheid heeft dan een uitvoerende medewerker als gaat om het realiseren van veiligheid op de werkvloer. Een voorleesexamen zou onvoldoende waarborgen dat de leidinggevende de capaciteiten heeft die vereist zijn voor die extra verantwoordelijkheid. Daarom is het voorleesexamen alleen mogelijk voor het examen Basisveiligheid VCA. Het voorleesexamen Basisveiligheid VCA dient van tevoren aangevraagd te worden aangezien een speciale examinator het examen zal afnemen.

Voor het voorleesexamen nemen alleen de examinator en jij plaats in de examenruimte. De examinator leest een vraag voor en noemt de drie mogelijke antwoorden op. Jij kunt met de examinator meelezen, want je krijgt ook een eigen versie van het examen Basisveiligheid. Vervolgens vraagt de examinator aan jou welk antwoord het juiste is. Op jouw verzoek is het ook mogelijk dat de examinator de vraag nogmaals stelt of de antwoorden nog een keer opnoemt. Daarna kruis jij op het antwoordformulier het vakje aan van het antwoord (A, B of C) dat volgens jou het juiste is.

Verschil voorleesexamen en regulier examen

Ook het voorleesexamen Basisveiligheid VCA bestaat uit 40 multiple choice examenvragen, net als het reguliere examen Basisveiligheid. De inhoud van het voorleesexamen is dan ook gelijk aan de inhoud van het schriftelijke examen Basisveiligheid. Het verschil tussen een regulier examen en het voorleesexamen is dat de examinator de vragen rustig voorleest en hierbij het tempo kan aanpassen op het tempo van de kandidaat. De examinator mag echter geen uitleg geven. En het is de kandidaat dan ook niet toegestaan andere vragen te stellen dan het verzoek de vraag of de antwoorden nogmaals te herhalen.

Direct aanmelden voor een VCA voorleesexamen
2017-05-19T08:39:20+02:00