VCA Certificering 2019-02-13T17:39:00+02:00

Welke bedrijfscertificering is van toepassing op jouw bedrijf?

VCA is een afkorting die zowel gebruikt wordt door mensen als voor bedrijven. Wanneer iemand zegt dat hij zijn of haar VCA heeft, wordt daar meestal mee bedoeld dat deze persoon een VCA-diploma heeft. Dit diploma is onderdeel van de VCA-bedrijfscertificering. Voor bedrijven die VCA-gecertificeerd (willen) zijn, geldt namelijk dat alle operationele medewerkers een VCA-diploma moeten hebben.

Wanneer gezegd wordt dat een bedrijf VCA heeft, betekent dit dat het bedrijf een geldige VCA-certificering heeft. In deze zin is VCA een kwaliteitskeurmerk, dat aangeeft dat het betreffende bedrijf streeft naar de meest veilige werkomgeving voor de werknemers. Kortom, als VCA gebruikt wordt voor personen, betekent dit dat zij een VCA-diploma hebben gehaald. Wanneer VCA gebruikt wordt voor bedrijven, betekent dit dat het bedrijf een geldige VCA-certificering heeft.

Het VCA-diploma voor personen kan een VCA-diploma Basisveiligheid zijn of een diploma VOL-VCA, waarbij de laatste specifiek bedoeld is voor werknemers met leidinggevende verantwoordelijkheden en ZZP’ers.

Bij bedrijven wordt er ook onderscheid gemaakt in de soort VCA-certificering. Welke certificering een bedrijf kan behalen is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de sector waarin het bedrijf actief is en de verantwoordelijkheden die het bedrijf heeft als met andere bedrijven wordt samengewerkt. In de bovenstaande figuur worden de regels hiervoor toegelicht.

Aan de slag met jouw bedrijfscertificering

VCA checklist
Wil je graag aan de slag met een VCA certificering voor jouw bedrijf, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan eens ons stappenplan certificering. Daarin bepaal je stap voor stap wat je nog moet doen om jouw bedrijf VCA of VIL VCU gecertificeerd te krijgen.

Stappenplan certificering