Examen VOL VCA

Na aardig wat uurtjes zwoegen over de lesstof is het moment van de waarheid aangebroken; het examen VOL VCA. Om te slagen voor het examen VOL VCA en het felbegeerde diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden in ontvangst te mogen nemen, moet je minimaal 49 vragen goed beantwoorden. Het examen VOL VCA bestaat in totaal uit 70 multiple choice vragen met 3 antwoordmogelijkheden. Uiteraard is slechts één van deze antwoorden juist. Je mag maximaal 21 vragen fout beantwoorden om te slagen voor het examen VOL VCA. Voor het examen VOL VCA krijg je 105 minuten de tijd, ofwel een uur en drie kwartier om alle vragen te maken.

Je direct aanmelden voor het examen VOL VCA kan hier!

Examenvereisten VOL VCA

Om aan het examen VOL VCA mee te mogen doen, moet je in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs dat je ter plekke kunt tonen aan de examencommissie. In de examenzaal ontvang je het examen VOL VCA en een schrapkaart om jouw antwoorden op in te vullen. Met een potlood kun je jouw antwoorden op de schrapkaart aankruisen. Meestal ontvang je ook dit potlood van de examencommissie. Naast jouw legitimatiebewijs en eventueel een eigen potlood mag je geen andere dingen mee de examenruimte innemen. Je jas kun je in de hal ophangen en als je een mobiele telefoon hebt meegenomen, moet je deze uitschakelen zolang je werkt aan het examen VOL VCA.

Voorbeeldvraag VOL VCA

Een vraag van het examen VOL VCA kan bijvoorbeeld zijn:

Wat is het doel van een toolboxmeeting?

A.  Een onderwerp dat medewerkers belangrijk vinden door hen laten bespreken.

B.  Medewerkers laten weten wie aansprakelijk is voor de veiligheid op een project.

C.  Bereiken van veilige handelingen en veilig gedrag.

Wanneer jij de VCA-cursusstof voor leidinggevenden goed bestudeerd hebt, weet je dat antwoord C het juiste antwoord is. De toolboxmeeting, die verplicht gehouden moet worden bij VCA** (VCA met twee sterren) gecertificeerde bedrijven, heeft als doel medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken. Als leidinggevende bepaal je de inhoud van de toolboxmeeting, op een manier die werknemers zoveel mogelijk motiveert en past bij de werkzaamheden die binnen het bedrijf uitgevoerd worden.

Examentips VOL VCA

Tenslotte nog wat handige tips voor het examen VOL VCA. Lees zorgvuldig, neem de tijd en blijf bij jouw eerste gedachte. Je krijgt bijna twee uur de tijd om 70 vragen te maken, dat is echt voldoende tijd om alle vragen rustig door te lezen. Lees je te snel, dan loop je het risico dat je de vraag verkeerd interpreteert en onnodig het verkeerde antwoord geeft. Zo zal je niet de eerste zijn die het woord werkgever als werknemer leest, en zo onbedoeld het onjuiste antwoord aankruist. En jouw eerste gedachte is altijd de beste. Ga je naderhand toch twijfelen over de juistheid van jouw antwoord in het examen VOL VCA? Verander het niet als je het niet zeker weet, de kans is namelijk groot dat je een goed antwoord wijzigt in een foutief antwoord.

Direct aanmelden voor het examen VOL VCA
2017-05-19T08:39:20+02:00