Examen Basisveiligheid VCA

Ongetwijfeld het spannendste moment; het examen Basisveiligheid VCA. Nu komt het er op aan en zal duidelijk worden of je de VCA lesstof goed genoeg beheerst om dat felbegeerde papiertje binnen te halen. Het examen Basisveiligheid bestaat uit 40 multiple choice vragen met 3 antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste is. Je krijgt een uur de tijd voor beantwoording van de vragen en je bent geslaagd voor het examen Basisveiligheid wanneer je 28 vragen goed beantwoordt hebt, oftewel niet meer dan 12 fouten gemaakt hebt.

Je direct inschrijven voor het examen Basisveiligheid kan hier!

Meenemen naar het examen Basisveiligheid

Om aan het examen Basisveiligheid deel te nemen, moet jij je bij aanvang kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs. Wanneer je plaats neemt in de examenzaal ontvang je de examenvragen en een schrapkaart waarop je jouw antwoorden kunt invullen door het hokje zwart te maken. Hiervoor mag je enkel een potlood gebruiken, wat wel weer makkelijk is als je een foutje gemaakt hebt, want die kun je dan zo weggummen. Let op dat je bij elke vraag slechts 1 antwoord noteert, want als je meerdere hokjes zwart aankruist, wordt jouw antwoord sowieso fout gerekend.

Een vraag van het examen Basisveiligheid kan bijvoorbeeld zijn:

3             Welke factor is direct bepalend voor de risico’s van het werk?

A.  Het Veiligheids-en Gezondheidsplan (V&G-plan)

B.  De werkplek

C.  Het toezicht door de opdrachtgever

Wanneer jij de VCA stof goed bestudeerd hebt, weet jij dat het V&G-plan slechts opgesteld wordt voor werkplekken waarvoor geen RI&E is opgesteld, bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuwe weg. Antwoord A kan dus niet juist zijn, want dit antwoord is niet van toepassing voor alle werkplekken. Antwoord C kan ook niet juist zijn, want jij bent zelf ook in belangrijke mate voor een veilige werkplek, niet enkel de opdrachtgever. De risico’s van het werk zijn dus afhankelijk van de werkplek. Wanneer je op een steiger metselwerkzaamheden uitvoert, brengt het werk duidelijk andere risico’s met zich mee (werken op hoogte) dan wanneer je een woonkamer schildert (werken met gevaarlijke stoffen).

Tips voor het Examen Basisveiligheid

Tenslotte nog een paar tips voor een goede slagingskans voor het examen Basisveiligheid. Neem rustig de tijd. Een uurtje lijkt misschien kort, maar het is echt meer dan voldoende om alle vragen zorgvuldig te lezen en te beantwoorden. Voor mensen met dyslexie bestaat overigens de mogelijkheid om verlenging van de examenduur aan te vragen. Dit moet je echter wel al regelen wanneer jij je aanmeldt voor het examen Basisveiligheid. Meestal zal dan om een dyslexieverklaring gevraagd worden. En vergeet tijdens het examen Basisveiligheid niet dat je eerste gedachte meestal de beste is. Twijfel je over jouw antwoorden? Ga dan voor jouw eerste ingeving, dat is meestal ook het juiste antwoord.

Direct aanmelden voor het examen Basisveiligheid
2017-05-19T08:39:20+02:00